دلایل برکناری سردار جعفری
رهبر معظم انقلاب، سرتیپ حسین سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را با ارتقا درجه به سمت فرماندهی کل سپاه منصوب کرده است.
سردار سلامی ۵۹ ساله جانشین سرلشکر محمد علی جعفری میشود که از سال ۱۳۸۶ فرماندهی سپاه را بر عهده داشت.
مقام معظم رهبری در حکم انتصاب فرمانده جدید سپاه پاسداران نوشته است که با توجه به “ابراز ضرورت جابجایی در فرماندهی سپاه از سوی سردار سرلشکر پاسدار محمدعلی جعفری” آقای سلامی را با اعطای درجه سرلشکری به فرماندهی کل سپاه پاسداران منصوب میکند.
حسین سلامی که در شروع جنگ ایران و عراق به عضویت سپاه پاسداران در آمد، علاوه بر جانشینی فرمانده سپاه، سمتهایی همچون معاون عملیات ستاد مشترک سپاه، فرماندهی نیروی هوایی سپاه پاسداران و سرپرستی معاونت هماهنگکننده سپاه را بر عهده داشته است.
آیتالله خامنهای در حکمی دیگر سرلشکر محمدعلی جعفری را به مسئولیت قرارگاه فرهنگی و اجتماعی بقیهالله سپاه منصوب کرده است.
تغییر فرماندهی کل سپاه پاسداران توسط آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران، امری است که تقریبا دو سال پیش باید انجام میشد. ولی به هردلیل، سرلشکر جعفری توسط آقای خامنهای برای سه سال در سمت خود تمدید شد. ولی حالا رهبر ایران تصمیم گرفته زودتر از پایان مدت سه ساله، حسین سلامی را با ارتقا به درجه سرلشکری به فرماندهی کل سپاه منصوب کند. دو نکته فوری در این تغییر خودنمایی میکند. اول اینکه این تغییر دو هفته بعد از قرار گرفتن نام سپاه در فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا اتفاق میافتد و دیگری به شخصیت و منش خود آقای سلامی مربوط میشود.
هنوز دقیقا معلوم نیست که چرا سرلشکر جعفری زودتر از موعد از کار کنار کشیده، ولی هرچه باشد، منش و گفتار سرلشگر سلامی کاملا با مدل آقای جعفری متفاوت است. حسین سلامی را بیشتر به خاطر حرفهای صریح و بی تعارفش میشناسند و موضعگیریهایی که گاه از یک فرمانده ارشد سپاه بعید است. ولی او همیشه ترجیح میدهد که به صریحترین شکل ممکن نظرش را بیان کند. بویژه وقتی پای “دشمنان” ایران وسط باشد. باید دید که در بحبوحه افزایش احتمالی تنشها میان سپاه و آمریکا در منطقه، روش و منش سرلشکر سلامی چقدر میتواند به حل یا تشدید بحرانهای احتمالی کمک کند.
تغییر فرمانده سپاه در آستانه چهلمین سالروز تاسیس سپاه پاسداران (دوم اردیبهشت) صورت گرفته است.
این تغییر در حالی انجام شده که به تازگی دولت آمریکا سپاه را در فهرست “سازمانهای تروریستی بینالمللی” قرار داده است. سپاه پاسداران برنامه موشک های بالستیک ایران را کنترل می کند.
حکم فرماندهی محمدعلی جعفری در سال ۱۳۹۶ به مدت سه سال تمدید شده بود. فرماندهی سپاه پاسداران دوره زمانی مشخصی ندارد، اما طبق یک سنت رایج، بسیاری از منصوبان آیتالله خامنه ای به طور معمول به مدت ۱۰ سال در سمت خود باقی میمانند و سپس در مورد آن سمت، تصمیم گیری مجدد انجام می شود.
بر این اساس دوره ده ساله فرماندهی آقای جعفری در سال ۱۳۹۶ به پایان میرسید اما رهبری انقلاب فرماندهی او را به مدت سه سال تمدید کرد.
اکنون بعد از حدود یک سال و نه ماه که از زمان تمدید حکم آقای جعفری میگذرد رهبر ایران فرمانده تازهای برای سپاه منصوب کرده است.
نصب و عزل فرماندهان ارشد نظامی در ارتش، سپاه و نیروی انتظامی از جمله اختیارات رهبر جمهوری اسلامی است که در قانون اساسی مشخص شده است.
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، از جمله اولین مقامهای دولتی است که انتصاب آقای سلامی به فرماندهی سپاه را تبریک گفته است.
حسین سلامی همواره مواضع تندی علیه آمریکا داشته و بر قدرت سپاه در منطقه تاکید کرده است.
او اخیرا در بهمن ماه در واکنش به حملات اسرائیل به مواضع ایران در سوریه گفته بود: “اسرائیل اگر کاری انجام دهد که جنگ جدیدی شروع شود، مسلماً این جنگ همان جنگی است که محو او را در پی خواهد داشت. راهبرد ما محو اسرائیل از جغرافیای سیاسی جهان است و بهنظر میرسد با شرارتهایی که اسرائیل در حال انجام است، خودش را به این واقعیت نزدیک میکند.”
او همچنین بعد از حمله ۳۱ شهریور گذشته به رژه سپاه در اهواز که ۲۵ کشته در میان غیرنظامیان و نظامیان به جا گذاشت کشورهای عربی را تهدید کرد.
او در آن زمان گفت: “خطاب به سران برخی کشورهای عرب می گویم شما دارای ارتش مکانی نیستید و وقتی کنار آمریکا قرار میگیرید احساس قدرت میکنید. شما شکست پذیرید و درون کاخهای شیشهای نشستهاید و نمی توانید تیغ انتقام ملت ایران را تحمل کنید. تا به امروز نجابت انقلابی به خرج داده ایم و اگر از خطوط قرمز ما عبور کنید قطعا از خطوط قرمزتان عبور خواهیم کرد و می دانید که شکست پذیر هستید، پس آرام باشید و مداخله نکنید. بلندپروازیهای منطقهای، شما را با شکست مواجه کرده است.”
-انتهای متن-