ویروس کرونا: آیا ویروس با لمس دستگیره در منتقل میشود؟ تاثیر ماسک و نکات دیگر
بیش از ۴۳ هزار مورد ابتلا به ویروس کرونا گزارش شده و در جهان، وضعیت اضطراری بهداشتی اعلام شد ه است .
گروه بهداشت و سلامت بیبیسی به بعضی از پرسشهای خوانندگان دربارهٔ این ویروس جدید پاسخ داده است که در اینجا آنها را میخوانید.
آیا ویروس کرونا با لمس سطوحی مثل دستگیره درها هم منتقل میشود و ویروس بر چنین سطوحی چقدر باقی میماند؟
اگر فرد مبتلا به ویروس کرونا روی دستش سرفه کند و سپس چیزی را لمس کند، آن سطح آلوده میشود. دستگیرهٔ درها مثال خوبی از سطوحی است که این خطر را دارند.
هنوز به درستی نمیدانیم چه مدت زمانی ویروس کرونا میتواند بر چنین سطوحی زنده بماند. کارشناسان گمان دارند که فقط چند ساعت است و نه چند روز، اما بهترین کار این است که دستهای خود را به طور مرتب بشویید تا خطر ابتلا و گسترش ویروس را کاهش دهید.
آیا آب و هوا و دما بر انتقال ویروس کرونا اثر دارد؟
هنوز خیلی چیزها در مورد این ویروس نمیدانیم. هنوز روشن نیست که تغییر دمای فصلی بر میزان همهگیری آن چه تأثیری دارد.
بعضی ویروسهای دیگر مانند ویروس سرماخوردگی، شیوع فصلی دارند و در ماههای سرد سال بیشترند. پژوهشی نشان میدهد که نشانگان تنفسی خاورمیانه (مِرس)؛ ویروس دیگری از خانوادهٔ ویروس کرونا، تحت تأثیر شرایط آبوهوایی است و در ماههای گرمتر سال شیوع بیشتری دارد.
آیا ممکن است با خوردن غذایی که فرد مبتلا به این بیماری تهیه کرده است؛ دچار بیماری شوید؟
اگر مراحل و شیوهٔ تهیه غذا بهداشتی نباشد، فرد مبتلا به ویروس کرونا ممکن است این بیماری را به دیگری منتقل کند. ویروس کرونا با ذراتی که بر اثر سرفه روی دستها میماند، منتشر میشود. شستن دستها پیش از لمس و خوردن غذا توصیهٔ همگانی خوبی است تا جلوی گسترش میکروبها گرفته شود.
اگر یک بار مبتلا به ویروس کرونا شوید، پس از آن نسبت به این بیماری ایمن خواهید شد؟
وقتی افراد از این بیماری نجات پیدا میکنند، بدن آنها تا حدودی چگونگی مقابله با آن را میشناسد و در صورت ابتلای دوباره میتواند ایمنی بیشتری داشته باشد. این ایمنی همیشگی نیست و کارایی کامل و مطمئنی هم ندارد و بر اثر مرور زمان کاهش هم پیدا میکند. هنوز روشن نیست بدن پس از ابتلا به این بیماری و بهبودی؛ تا چه مدت نسبت به ابتلای دوباره ایمن خواهد ماند.
تفاوت میان ویروس کرونا و سرماخوردگی چیست؟
ویروس کرونا و سرماخوردگی نشانههای مشابه زیادی دارند و بدون انجام آزمایش، تشخیص آن مشکل است. اصلیترین نشانههای ویروس کرونا تب و سرفه است. سرماخوردگی معمولاً نشانههای دیگری هم دارد مانند دردهای عضلانی و گلودرد، در حالیکه مبتلایان به ویروس کرونا دچار تنگینفس میشوند.
هرکس که فکر میکند دچار ویروس کرونا شده است، چه با فرد بیمار دیگری تماس نزدیک داشته است یا به مناطقی که این ویروس شیوع دارد سفر کرده است، باید با پزشک خود مشورت کند.
آیا استفاده از ماسک برای مقابله با ویروس مفید است و هر چند وقت یک بار باید آن را عوض کرد؟
شواهد اندکی مبنی بر مفید بودن استفاده از ماسک وجود دارد. کارشناسان میگویند رعایت بهداشت، مثل شستن مرتب دستها و بخصوص وقتی با دهان در تماس قرار میگیرد، خیلی بیشتر اثر دارد.
آیا ویروس کرونا از طریق رابطهٔ جنسی منتقل میشود؟
هنوز به طور کامل روشن نشده است که رابطهٔ جنسی هم یکی از راههای انتقال آن باشد. تاکنون سرفه و عطسه مهمترین راه انتقال آن بوده است.
دورهٔ نهفتگی ویروس کرونا چه مدت است؟
سازمان بهداشت جهانی میگوید دورهٔ نهفتگی بیماری، یعنی پیش از بروز نشانههای بیماری، بین ۲ تا ۱۰ روز است.
این برآورد با جمعآوری اطلاعات بیشتر دقیقتر خواهد شد.
آیا کسانی که به ویروس کرونا مبتلا میشوند دوباره سلامت کامل خود را بازمییابند؟
بله. بسیاری از کسانی که مبتلا به این ویروس میشوند فقط نشانههای مختصری از این بیماری را تجربه میکنند و بیشتر آنها به طور کامل خوب میشوند.
هر چند این بیماری برای افراد مسن و کسانی که بیماریهای دیگری مانند دیابت و سرطان دارند یا سیستم ایمنی ضعیفی دارند، خیلی خطرناک است.
یکی از کارشناسان کمیسیون بهداشت ملی چین میگوید بهبودی کامل از نشانههای خفیف ویروس کرونا حدود یک هفته طول میکشد.
آیا ممکن است ویروس کرونا از طریق چیزهایی که از ووهان چین خریده و به بریتانیا پست شده است، منتقل شود؟
هیچ شواهدی در این مورد وجود ندارد. بعضی بیماریهای از جمله ویروس کرونا، با سرفه و عطسهٔ فرد بیمار روی سطح چیزها منتشر میشوند اما فکر نمیکنیم که ویروس بتواند اینقدر طولانی بر این سطوح باقی بماند. چیزی که با پست فرستاده میشود، بعید است زمانی که به دست گیرنده در مقصد میرسد، هنوز آلوده باشد.
آیا دلیلی دارد که چنین ویروسهایی بیشتر در چین پدیدار میشوند؟
بله، در چین جمعیتهای بزرگ انسانی در فاصلهٔ خیلی نزدیکی با حیوانات زندگی میکنند.
ویروس کرونا به احتمال زیاد از منشاء جانوری (خفاش) آمده است، هر چند ممکن است این جانور همان میزبانی نباشد که باعث انتشار بیماری در میان انسانها شده باشد. سارس، بیماری دیگری از بیماریهای خانوادهٔ ویروس کرونا که از چین شروع شد هم از خفاش و زبّاد (جانوری از خانوادهٔ گربهسانان) به انسان منتقل شد.
اولین موارد این بیماری جدید از بازارغذاهای دریایی در جنوب چین شروع شد، جایی که در آن جانوران وحشی به فروش میرسند از جمله مرغ و خفاش و مار.
آیا برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری تنفسی، میتوان خود را واکسینه کرد؟
در حال حاضر هیچ واکسنی برای محافظت افراد در برابر این نوع از ویروس کرونا وجود ندارد اما پژوهشگران در کار ساخت آن هستند.
این نوع جدیدی از ویروس است که پیش از این در انسانها دیده نشده است، پزشکان هنوز باید خیلی چیزها در مورد آن دریابند.
با تایید ابتلا و مرگ دو نفر در شهر قم به خاطر ابتلا به ویروس کرونا، و تایید سه مورد دیگر ابتلا در قم و اراک، علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران از تشکیل “ستاد پیشگیری و مقابله با کرونا” در وزارت بهداشت ایران خبر داد.
آقای ربیعی روز پنجشنبه اول اسفند، ۲۰ فوریه در توییتی نوشت که به درخواست رئیس جمهور ایران این ستاد با حضور وزرای بهداشت، کشور، گردشگری، راه و شهرسازی، سخنگوی دولت ونماینده ستاد کل نیروهای مسلح تشکیل میشود و “سایر دستگاههای اجرایی بنا به ضرورت در جلسه شرکت میکنند.”
سخنگوی دولت ایران میگوید که دولت از ابتدای شیوع کرونا در چین این موضوع را “بررسی و تصمیمات و اقدامات مقتضی” را انجام داده ولی “اکنون که علائمی مشاهده شده نیازمند اقدامات جامعتر و همکاری همه شهروندان هستیم.”
او از همه شهروندان خواست که به توصیههای وزارت بهداشت توجه کنند.
خبرگزاری رسمی عراق هم گزارش داده که عراقی ایرویز، شرکت هواپیمایی عراق از روز پنجشنبه کلیه پروازهای خود به ایران را به دلیل شیوع کرونا در ایران به حالت تعلیق درآورده است.
خطوط هوایی کویت ایرویز هم در توییتی نوشت که پروازهای خود به ایران را از روز پنجشنبه معلق می کند.
کیانوش جهانپور، رئیس روابط عمومی وزارت بهداشت از پیشنهاد این وزارتخانه برای کاهش موقت تردد در اماکن زیارتی و مذهبی قم خبر داد.
دکتر جهانپور به خبرگزاری تسنیم گفت که وزارت بهداشت پیشنهاد محدود کردن موقت رفت و آمد به حرم حضرت معصومه، مسجد جمکران و سایر اماکن زیارتی و محلهای تجمع در شهر قم، خبر داد و گفت که امیدوار است با پیگیری استانداری این موضوع اجرا شود.
به توصیه وزارت بهداشت، همه مدارس، اردوهای سیاحتی و زیارتی دانشجویی و دانشآموزی و همچنین تمام سمینارها و همایشها در شهر قم تا اطلاع ثانوی تعطیل اعلام شده است اما مسئولان نماز جمعه در استان قم اعلام کردند که نماز جمعه فردا “با تمهیدات بهداشتی” برگزار میشود.
ابتلای سه نفر دیگر در اراک و قم
پیشتر آقای جهانپور از ابتلای سه نفر دیگر به ویروس کرونا خبر داده بود.
او در خصوص آخرین وضعیت بیماری کرونا در ایران گفت “بر اساس شواهد آزمایشگاهی، ابتلای سه نفر از بیماران بستری در قم و اراک به کرووید۱۹ تایید شده و بیماران مذکور در حال حاضر در بیمارستان تحت مراقبت قرار دارند.”
او گفت که یکی از مبتلایان شناسایی شده در اراک، پزشک و ساکن قم بوده است.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، روز پنجشنبه تمامی مدارس، دانشگاهها و مراکز آموزش عالی در سراسر استان قم “به منظور پیشگیری و بررسی بیشتر وضعیت استان در موضوع کرونا” تعطیل شدند.
پیشتر، برخی منابع از تعطیلی دو هفتهای این مراکز در استان قم خبر داده بودند اما خبرگزاری میزان گفته است که تعطیلی مدارس و دانشگاهها فقط برای امروز تایید شده است.
توقف موقت مترو شوش در تهران
فرنوش نوبخت، مدیر عامل شرکت بهرهبرداری مترو تهران به خبرگزاری تسنیم گفت که “در ساعت ۱۰ صبح امروز فردی که دچار بیماری بود در این ایستگاه مشاهده شد که بلافاصله به اطلاع اورژانس رسانده شد و مسافر به بیمارستان منتقل شد.”
او گفت درباره اینکه آیا این فرد مبتلا به ویروس کرونا بوده یا خیر،اطلاعی ندارد اما گفت که توقف رد ایستگاه برای دقایقی ممنوع شد اما در حال حاضر این ایستگاه باز است و حرکت قطارهای جریان دارد.
دیروز، وزارت بهداشت ایران تایید کرد که نتیجه آزمایشهای صورت گرفته روی دو بیمار در شهر قم نشان داده است که آنان به ویروس کرونا مبتلا شدهاند. سخنگوی وزارت بهداشت گفت که بلافاصله پس از دریافت نتیجه آزمایش، در این مورد اطلاعرسانی کرده است. ساعاتی بعد، همین وزارتخانه اعلام کرد که دو فرد مبتلا در این فاصله جان خود را از دست دادهاند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم از مردم خواسته از حضور در اجتماعات خودداری ورزند و در صورت
حضور، از ماسک استفاده کنند. وی در عین حال گفته که: “مردم بدانند وقتی که در معرض بیماری نیستند نیازی به ماسک ندارند، چرا که خود ماسک میتواند عامل عفونت باشد.”
به گزارش خبرگزاری ایرنا، ماسک به اندازه کافی وجود دارد.
بیمارستان فرقانی قم یکی از دو مرکز درمانی است که برای قرنطینه افراد مشکوک به ابتلای به کرونا در نظر گرفته شدهاند
در مورد تلفات روز گذشته، مقامات وزارت بهداشت هنوز مشخص نکردهاند که این افراد چه زمانی مشکوک به آلودگی به ویروس کرونا شناسایی شدند، آزمایش چه زمانی صورت گرفت و نتیجه چه زمانی برای این وزارتخانه ارسال گردید و آیا تاخیری در شناسایی، انجام و اعلام نتیجه آزمایش وجود داشته است یا نه.
همچنین مشخص نیست که این دو بیمار چه زمانی به بیمارستان اعزام شدند و پیش از آن در چه محیطی و در تماس با چه کسانی بودند و در این ارتباط چه اقدامات پیشگیرانهای صورت گرفته است. ویروس کرونا به شدت مسری است و گفته شده است که ممکن است علایم بیماری حتی تا دو هفته نیز بروز نکند و تشخیص نهایی نیز مستلزم انجام آزمایش است.
دیشب همزمان با انتشار این خبر ویدئویی در شبکه های اجتماعی منتشر شد که در آن تابلو بیمارستان فرمانیه تهران دیده میشد.
مجتبی خالدی، سخنگوی اورژانس ایران درباره این ویدئو به خبرگزاری ایسنا گفت که بیمارستان فرمانیه از بیمارستان های مشخص شده برای انتقال افراد مشکوک به کرونا نیست.
او گفت که در نقاط مختلف شهر تهران حدود ده بیمارستان مشخص شده تا بیماران مشکوک به این بیمارستان ها منتقل شوند.
آقای خالدی همچنین گفت که بیشتر افراد مشکوک به کرونا مشخص شده که به آنفلوآنزا مبتلا بودند، از این رو دلیلی ندارد هرکس را در سطح شهر با لباس مخصوص دیدیم فورا این فرضیه در ذهن ما شکل بگیرید که در حال انتقال فرد مبتلا به کرونا ویروس هستند.
‘تا روز قبل از مرگ آزمایش کرونا گرفته نشده بود’
به گزارش رسانه های ایران دکتر محمد مولایی، عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی جامعه پزشکی ایران که برادرش یکی از دو نفری است که در اثر ابتلا به ویروس کرونا در قم جان خود را از دست داده به تعداد بالای بیمارانی که با همین علایم در هفته های اخیر مردهاند اشاره کرد.
براساس گزارش ها او گفته است: “ده ها نفر با این علایم در بیمارستانهای قم فوت کردهاند و علت را پنومونی و عفونت ریه اعلام کرده اند. و واقعا مشخص نیست پنومونی بوده، آنفلوآنزا بوده یا کرونا؟”
محمدرضا قدیر، رئیس دانشگاه پزشکی قم گفته بیماری کرونا در این شهر"کنترل شده است”
روز پنجشنبه، خبرگزاری ایرنا گفت که در پی اعلام فوت دو نفر در قم “در اثر احتمال بیماری کرونا و ادامه آزمایشها برای قطعیت آن” محمدرضا قدیر، رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم گفته است که “کرونا در قم کنترل شده است.” وی از مردم خواست توصیههای بهداشتی را رعایت کنند و نگران شیوع بیماری نباشند.
وی گفته است که دو بیمارستان کامکار و فرقانی قم برای قرنطینه افراد مشکوک به بیماری کرونا در نظر گرفته شده و گروهی از مدیران مرکز کنترل بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت در قم مستقر هستند.
چقدر باید نگران شیوع ویروس کرونا در ایران باشیم؟
به گفته آقای قدیر، مراکز درمانی استان قم در حال آمادهباش هستند و تجهیزات درمانی به میزان کافی در دسترس است.
شامگاه گذشته استاندار قم با شرکت در جلسه مدیران این استان گفت که هیچ مدیری به جز دکتر قدیر رییس دانشگاه علوم پزشکی قم حق اظهار نظر ندارد و رسانه ها نیز تمامی اخبار را باید از طریق دانشگاه علوم پزشکی قم دنبال کنند.